torsdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Astmavården funkar sådär

Publicerad: 11 december 2018, 12:30

Inte ens hälften av astmapatienterna får en skriftlig behandlingsplan, enligt Socialstyrelsens utvärdering. Foto: Thinkstock

För tre år sedan kom Socialstyrelsen med nationella riktlinjer för vård vid astma och kol. Nu har myndigheten följt upp hur regioner, landsting och kommuner följer råden.

Ämnen i artikeln:

KolAstmaSocialstyrelsen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Förutom riktlinjerna, har myndigheten även tittat på bland annat hur vanligt det är med astma- och kolsjuksköterksa och tillgången till astmamottagning i primärvården.

– Vi tycker att det funkar sådär. Det är mycket som skulle kunna göras bättre för att få en god vård. Vissa av sakerna är ganska basala, till exempel att man ska få en patientutbildning och att man ska ha en skriftlig behandlingsplan, säger Christina Broman, utredare vid Socialstyrelsen.

Enligt utvärderingen får inte ens hälften av astma- och kolpatienterna en skriftlig behandlingsplan i primärvården. En annan slutsats är att många i dag är underdiagnostiserade. Vården behöver bli bättre på att använda spirometri, alltså lungfunktionsmätning, för att upptäcka astma och kol, tycker Socialstyrelsen.

Fler patienter måste också få hjälp att sluta röka. Rökning är den främsta orsaken till kol i Sverige. Socialstyrelsen budskap är därför kristallklart: alla patienter med kol som röker ska erbjudas rökavvänjning.

– Det har högsta prioritet i de nationella riktlinjerna, men flera verksamheter gör inte det i dag, säger Christina Broman.

Allt är dock inte dåligt i astma- och kolvården. Utvärderingen visar att en del av Socialstyrelsens rekommendationer har fått genomslag. Ett exempel är användningen av strukturerade frågeformulär där patienterna får skatta sin egen hälsa.

– ACT- och CAT-test verkar ha kommit mer och mer in i vården, och det tycker vi är jättebra, säger Christina Boman.

Omkring 800 000 personer i Sverige har astma och 400 000-700 000 personer kol. Varje år dör omkring 3 000 personer i kol och dödligheten ökar, främst för kvinnor, enligt Socialstyrelsen.

– Det är många som har astma och kol så man tycker att det kanske borde vara mer fokus på de här grupperna, säger Christina Broman.

Relaterat material

Kol-projekt gav tryggare patienter

Kol-krav förutsätter mer patienttid

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev